NUH KÖKLÜ’NÜN ANISINA Mükemmel kartopu nasıl yapılır?

Brian McDonald

Nem ve hava miktarı
Çok miktarda hava içeren hafif toz kar en kurusudur. Bu karla berbat kartopu yapılır, çünkü sıkışmaz – sıkışmaz çünkü nem oranı düşüktür. Karın birazcık daha sıcak olduğu bir yer arayın. Mesela bir evden yayılan ısı karı iyi kartopu yapılacak kadar nemlendirir. Sabırlı olun. Eğer bir türlü olmazsa, karın üstünde bir yere birkaç dakika uzanın; vücut sıcaklığınız karı sıkıştırmak için ihtiyacınız olan nemi sağlayacak kadar ısıtacak.

Isı
Kartopu için ideal ısı aşağı yukarı donma civarındadır. Eğer ısının 0 C derece olduğunu biliyorsanız, bir evin yanından kar toplamakla uğraşmayın; heryer emrinize amadedir.

Kar kalınlığı
Eğer birkaç inçten fazla kar varsa, yüzeyi geçin; stratejiniz alttan kar almak olmalı. Niçin? O kar zaten hafiften sıkışmıştır, size daha az iş çıkarır. Böyle bir kalınlığa ulaşınca, altta kalan en hafif kar bile kolayca sıkıştırılabilir.

Parmaklı eldiven mi, parmaksız mı?
Kartopu savaşı için eldiven seçin. Birkaç önemli nedenden ötürü parmaksız (tek-parmaklı) eldivenlerden kaçının. Eğer eldivenler daha sıcak tutuyorsa, daha az ısı kaçtığındandır. Ellerinizdeki birazcık ısı, karı sıkıştırıp kartopu yapacağınız zaman (özellikle kar birazcık hafif ve az nemli olduğunda) size muazzam yardımcı olur, yani eldivenler çok fark yaratır. Sadece bu da değil; hiç tek-parmaklı eldivenle kartopu atmayı denediniz mi? Kötü adamlardan kendinizi korumaya çalıştığınız, ama kesinlikle hiç gücünüzün olmadığı o çocukluk kabuslarını andırır.

Hassas sıkıştırma sanatı
İki avucunuzla karı alın. Sıkıştırırken ister istemez bir kısmı düşecektir ve kar da daha yoğun sıkışacaktır. Bu iki avuç pozisyonunda ellerinizi yavaşça kapayın ve sanki bir böceği öldürmeden yakalamak ister gibi ellerinizi yuvarlayın. Ellerinizi yuvarlarken artan bir baskı uygulayın ve karın büyük kısmını hapsettiğinde basıncı arttırın. Ellerinizi hafifçe ileri geri çevirin; kar tanelerinin sıkıştıkça kaybolan sürtünme sesini duyacaksınız.
Aşırı zorlayarak sıkıştırmamaya dikkat edin. Eğer yeterli basıncı uygulamazsanız kartopu asla sıkı olmaz, ama eğer çabucak fazla güç uygulamak da kartopunun dağılmasına sebep olur. Tedrici baskı, bir direnç hissettiğinizde baskıyı bırakmanızı sağlar.
Bu tedrici baskının bir dirençle karşılaştığını hissettiğinizde bir elinizi kartopundan çekin. Topu, kaba oval şeklini belirginleştirmek için öbür elinizde hafifçe döndürün. O oval şekli yuvarlağa döndürmek için elinize yerleştirin ve aynı şekilde basınç uygulamaya başlayın. Mükemmel kartopunu yapana kadar tekrarlayın.
Eğer kartopu, atmak için gerekli sıkılıktan hala yoksunsa, yeniden başlayın. Gözden ırak bir yer seçerek biraz cephane yapın. Basınç ve el ısısı karın nem salmasına yol açacaktır; eğer bir kenara bırakırsanız bu kartoplarının yeni nemi onları tam da ideal sıkılığa getirecektir. Onları tekrar elinize aldığınızda çok az bir sıkıştırma baskısı uygulayın ve atın.
Mükemmel bir kartopu kendi imzasını bırakır. Eğer doğru karı bulduysanız ve o sihirli miktarda basıncı uyguladıysanız, kartopunuz fiziksel ve psikolojik olarak yapışkan bir işaret bırakacaktır – hasmınızda mahcubiyet verici bir iz. Ama kendinize hayranlıkla zevklenmek için biraz daha zaman gerek. Tekrar etmelisiniz. Bir kartopu ustasısınız, tüm sanatların en romantiklerinden biri – bazan masum, bazan muzip; ama en önemlisi, kısa ömürlü.

Brian McDonald – HowToDoThings.com’da editör.
Çeviren: Mustafa Alp Dağıstanlı

Reklamlar
Bu yazı Uncategorized içinde yayınlandı. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s